Gündem

    Engellilerin ÖTV’siz Araç Alma Hakkının Kaldırılacağı İddia Edildi

    51aa316497f9e6628e90cdd5242edf3712a393a0

    Yeni vergi paketinde engellilerin ÖTV’siz araç satın alma hakkının kaldırılmasını öngören hükmün yer aldığı söyleniyor.

    Sözcü gazetesinden alınan bilgiye göre, yeni vergi paketiyle engellilere tanınan ÖTV’siz (özel tüketim vergisi) otomobil alma hakkının ortadan kaldırılması gündeme gelecek. Dosyadaki maddelerden birine göre, araç almak isteyen engellilerin artık Gelir İdaresi Başkanlığı yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na başvurması gerekecek. Çok yoksul engellilere araç alım yardımı yapılacak ancak bu durumda yoksul engellilere yönelik diğer destekler de iptal edilecek.

    Konuyla ilgili olarak Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği Başkanı Burhan Gümrükçü, bu düzenleme hakkında “Bu apaçık engellinin ÖTV’siz araç alma hakkını yok etmektir. Savurganlığı bitirdiniz de bir tek engellinin aracı mı gözünüze battı?” ifadelerini kullandı.

    İki farklı alternatif gündemde

    51aa316497f9e6628e90cdd5242edf3712a393a0

    TBMM’ye sunulacak yeni vergi paketinde engellilerin özel satış vergisi olmadan araç satın alma hakkına ilişkin iki alternatif hüküm yer alıyor. Birinci alternatifte, engellilerin araba alma hakkı 10 yıldan 1 yıla indirilecek ve engellilerin ölümünden sonra tüm vergiler mirasçılardan tahsil edilecek. Araç arıza limitlerinin belirlenmesinde yeniden değerlendirme oranının yarısının dikkate alınması gibi maddeler de pakette yer alacak.

    Geriye kalan plana göre engellilerin özel satış vergisi olmadan otomobil alma hakkı tamamen ortadan kaldırılacak. Bunun yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Dairesi, engellilere gelir düzeylerine ve yurt içi araç fiyatlarına göre nakit yardımı sağlayacak. Sosyal yardım alırken başka bir destek olmadan engelli yoksul insanlar araba satın alamayacak veya diğer yardımlardan yararlanamayacak.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir