Gündem

    Mastercard, İnternet Alışverişlerinde Kart Numarasını Kaldıracak

    Mastercard

    Mastercard, internet alışverişleri için kredi kartı numarası girme zorunluluğunu tamamen ortadan kaldırmayı planlıyor. 2030 yılından itibaren Avrupa’da yürürlüğe girecek olan düzenleme ile birlikte 16 haneli kart numarası girilmeyecek. Bu yeni düzenleme, cihazlardan ve platformlardan bağımsız olarak kullanılacak.

    2030 yılından sonra kart numarasının yerini token sistemi alacak. Bu token, rastgele olarak oluşturulacak. Mastercard, şimdiden bu uygulamanın sorunsuz bir şekilde hayata geçmesi için bankalar, fintech şirketleri, e-ticaret firmaları ve sektörün diğer ortakları ile iş birliği yapmaya başladı.

    Tek tıkla ödeme

    Mastercard

    Yeni uygulama ile birlikte internet alışverişleri tek tıkla tamamlanabilecek. Mastercard, token sistemi sayesinde sahteciliklerin önüne geçilebileceğini belirtiyor. Ayrıca, yeni sistemde şifrelerin yerini biyometrik veriler alacak. Tokenler değiştiğinde otomatik olarak güncellenecek. Ancak, bu durum siber saldırıların etkilerini daha büyük hale getirebilir. Kredi kartı bilgileri çalındığında kartlarımızı iptal edebiliyoruz, ancak parmak izi gibi biyometrik verileri değiştirmek pek de kolay değil.

    Bir araştırma firmasının yaptığı çalışmaya göre, 2028 yılında internet ödemeleri alanında yaşanan sahtecilik vakalarının toplamda 98 milyar dolarlık hasara neden olacağı öngörülmüştü. Önümüzdeki beş yılda ortaya çıkacak hasar ise toplam 360 milyar dolar olacak. Token sistemi ile birlikte bu miktarın yarı yarıya azalacağı iddia ediliyor.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir