Gündem

    Apple, Yapay Zekâ Özelliklerinin Nasıl Çalıştığını Açıkladı

    Apple Intelligence

    Apple, WWDC 2024 etkinliğinde tanıttığı ve farklı platformlara entegre ettiği yapay zeka özelliklerinin nasıl çalıştığını açıkladı. Yapay zeka araçları, son dönemin en popüler teknolojileri arasında yer alıyor ve WWDC 2024’te de önemli bir yer tuttu. iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequia için duyurulan yapay zeka araçlarının arkasındaki mühendislik bugün açıklandı.

    Apple, Apple Intelligence adını verdiği yapay zeka sistemi için günlük kullanıcı görevleri modelleri oluşturdu. Bu sistem için yaklaşık 3 milyar parametreli bir cihaz içi dil modeli optimize edildi. Ayrıca, Apple silikon sunucularda çalışan daha büyük bir sunucu tabanlı model geliştirildi. Bu modeller, Xcode için bir kodlama modeli ve görsel ifade için bir difüzyon modeli içeren daha geniş bir modelin parçası oldu.

    Cihaz içi ve Özel Bulut sistemi

    Apple Intelligence

    Apple, kullanıcılara sunduğu akıllı araçlarda küresel kullanıcıları otantik bir şekilde temsil ederek yanlış kullanımı önlemek için dikkatli bir tasarım yaptı. Ayrıca, gizliliği ön plana çıkararak bu modellerde öne çıkarıldı. Sorumlu yapay zeka odaklı olan Apple, lisanslı ve halka açık verilerle AXLearn çevresinde eğitim verdi. Eğitim sonrası aşamada, veri düzenleme ve model kalitesini artırmak için reddetme örnekleme ve insan geri bildirimlerinden öğrenme algoritmaları kullanıldı.

    Modeller, grup sorgu dikkati, düşük bir paletleme ve aktivasyon niceleme gibi optimizasyon teknikleri sayesinde hızlı ve verimli bir şekilde çalıştı. Modeller, belirli görevler için ince ayar yapmak üzere adaptörler kullanarak temel parametreleri değiştirmeden özelleştirilebildi. Böylece, yapay zeka araçları dinamik olarak özelleşti.

    Apple, modellerinin açık kaynak ve ticari muadillerine karşı daha üstün olduğunu, güvenlik, talimat izleme ve yazma yeteneği açısından daha güçlü olduğunu belirtti. WWDC 2024’te tanıtılan bu modeller, Apple ürünlerine derinlemesine entegre edildi ve Apple’ın değerleri doğrultusunda geliştirildi.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir