Gündem

    Kripto Varlıklara İlişkin Kanun Teklifi Mecliste Kabul Edildi

    83d4058d2d5e38b12804f16d605ed94a5ddbc99c

    Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri içeren kanun tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından onaylandı.

    Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Sermaye Piyasası Kanunu Değişiklik Tasarısı Genel Kurul tarafından onaylandı. Bu, kripto varlıklarının çeşitli tanımlarının resmi olarak yapıldığı ilk seferdir.
    Bu tanımla birlikte kripto varlıklara ilişkin yeni düzenlemeler de getirildi.

    Yapılan düzenlemeye göre gelen tanımlar ise şu şekilde:

    Cüzdan: Kripto varlıkların transfer edilebilmesini ve bu varlıkların ya da bu varlıklara ilişkin özel ve açık anahtarların çevrim içi veya çevrim dışı olarak depolanmasını sağlayan yazılım, donanım, sistem ya da uygulamaları, 

    Kripto varlık: Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıkları, 

    Kripto varlık hizmet sağlayıcı: Platformları, kripto varlık saklama hizmeti sağlayan kuruluşları ve bu Kanuna dayanılarak yapılacak düzenlemelerde kripto varlıkların ilk satış ya da dağıtımı dahil olmak üzere kripto varlıklarla ilgili olarak hizmet sağlamak üzere belirlenmiş diğer kuruluşları, 

    Kripto varlık saklama hizmeti: Platform müşterilerinin kripto varlıklarımn veya bu varlıklara ilişkin cüzdandan transfer hakkı sağlayan özel anahtarların saklanmasını, yönetimini veya Kurulca belirlenecek diğer saklama hizmetlerini, 

    Platform: Kripto varlık alım satım, ilk satış ya da dağıtım, takas, transfer, bunların gerektirdiği saklama ve belirlenebilecek diğer işlemlerin bir veya daha fazlasının gerçekleştirildiği kuruluşları

    Merkezi kayıt kuruluşu yetkili olacak

    ad481a3dfbad69dd23843ceda7882869eeaa9249

    Merkezi Kayıt Bürosu, kripto varlık gibi sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Bürosu sistemine bağlanmadan ihracına ilişkin esasları belirleme hakkına sahiptir. Devlet, bu varlıkların MKK tarafından izlenmesi ve bunların oluşturulmasının ve hizmet sağlayıcıların elektronik ortamda saklanmasının kayıtlı olarak izlenmesi yerine, kripto varlık olarak ihraç edilmesinin esaslarını tanımlayabilir. Kripto varlıkların oluşturulduğu ve saklandığı kayıtlar, bu varlıkların kontrol edilmesi, üçüncü kişilere karşı korunması ve haklarının devredilmesi amacıyla temel olarak kullanılır.

    Ayrıca kripto hizmet sağlayıcılarının kurulup faaliyete geçebilmesi için devletten lisans alması gerekiyor. Bu kuruluşlar hükümetin öngördüğü eylemleri yerine getirir. Kuruluş ve faaliyete geçme esasları, ortakları, yöneticileri, personeli, teşkilatı, sermaye ve ödeme gücü, yükümlülükleri, bilgi sistemleri ve teknik altyapıları, hisse devirleri, olası faaliyetleri, faaliyetlerinin geçici veya sürekli olarak durdurulması ile diğer ilke ve esaslar. operasyonlarını takip etmelidirler. Hükümet karar veriyor. Hisse devri için hükümetin izninin alınması gerekiyor. Kurallara aykırı olan transferler hisse senedi muhasebesine yansımaz ve aykırı olarak yapılan girişler geçersiz sayılır. Kripto yazılım hizmet sağlayıcılarının, sistemlerini güvenli bir şekilde yönetebilmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmaları, önlemleri almaları ve gerekli iç kontrol birimlerini ve sistemlerini kurmaları gerekmektedir. Devletin kripto para sağlayıcılarının kuruluş ve/veya faaliyete geçmesine izin vermesi için TÜBİTAK’ın belirlediği bilgi sistemleri ve teknik altyapı kriterlerinin karşılanması gerekiyor..

    Hizmet sağlayıcı kuran ortaklara yeni şartlar geliyor

    83d4058d2d5e38b12804f16d605ed94a5ddbc99c

    Yeni düzenlemeye göre, kripto hizmet sağlayıcıların ortaklarının iflas etmiş olmaması, iflas etmiş olmaması, onaylanmış bir iflas dilekçesi veya iflas erteleme kararı bulunmaması ve iflas etmiş olması gerekiyor. İlgili kanunlarda sayılan suçlardan dolayı kesin ceza alamaz ve işlemler yasaklanamaz; Öte yandan, gerekli mali güce, görevi yerine getirmek için gerekli dürüstlük ve itibara, ortaklık yapısının şeffaflığına ve açıklığına sahip olmaları gerekmektedir.

    KMA, kripto varlıkların platformlar aracılığıyla alım satımına, ilk satış veya dağıtım işlemlerine, takasına, aktarımına ve saklanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisine sahiptir.

    Kripto yazılım servis sağlayıcıları belirtilenler dışındaki yasal hükümlere tabi değildir. Ayrıca platformlarda fiyat özgürlüğü garanti edilmektedir. Platformlar, işlemlerin güvenilir, şeffaf, verimli, istikrarlı, adil, dürüst ve rekabetçi bir şekilde yürütülmesini sağlamak, piyasayı bozucu faaliyet ve işlemleri tespit etmek, önlemek ve önlemek amacıyla emir ve işlem esaslarını belirler, gerekli kontrol sistemini oluşturur ve her türlü önleyici tedbiri uygular. ..

    Piyasayı bozucu işlemlere engel

    4cd381f59b0892045038e69b89fa8aa7dca94e1a

    Platformda piyasayı bozucu eylem ve işlemlere ilişkin kararlar alınması, bu tür eylem ve işlemlerde bulunan hesapların sınırlandırılması, askıya alınması ve kapatılması dahil gerekli tedbirlerin alınması ve tespitlerinin hükümete raporlanması gerekmektedir.

    Platformlar ile müşterileri arasındaki ilişkiler ve platformda yapılan işlemlerden doğabilecek olası anlaşmazlıklar genel kurallara tabidir. Yatırımcı tazminat koşulları kripto varlıklar için geçerli değildir. Kripto para hizmet sağlayıcıları, müşterilerin kripto para varlıklarının yapıldığı cüzdanların ve para transferlerinin yapıldığı hesapların kayıtlarını tutar. Tüm işlem belgelerinin bütünlüğü, doğruluğu ve gizliliği sağlanır. Müşterilerin kripto paralarının transferi yapılırken kurul ve Mali Suçları Araştırma Kurumu tarafından yayımlanan düzenlemelere uyulmaktadır. Yayın mesajlarında yer alan gönderici ve alıcı bilgileri, kripto para sağlayıcıları tarafından güvenli bir şekilde mevzuatlara uygun olarak gönderilir. Bu, dağıtılmış defter teknolojisi, başka bir bağımsız mesajlaşma platformu veya uygulama arayüzü gibi iletişimi mümkün kılan yazılım ve teknik araçlar kullanılarak yapılabilir.

    Platformlar, müşterilerinin kripto varlıklarını kendi cüzdanlarında saklamalıdır ve bankalarda tutulan kripto varlıklar ve buna dahil olan müşteriye ait nakit, sigorta kapsamında değildir. Kanun’un 63. maddesinde öngörülen mevduat ve yatırım fonu hükümleri..

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir